Holistyczne Ścieżki Zdrowia

2018-09-13

O zdrowiu, medycynie konwencjonalnej, alternatywnej i integralnej.
O profilaktyce i filarach zdrowego trybu życia. O psychologii i duchowości.

Orina Krajewska przeprowadza kilkanaście rozmów z wysokiej klasy specjalistami reprezentującymi różne metody leczenia i terapii związanych ze zdrowiem,

Książka jest swojego rodzaju definicją medycyny integralnej, przedstawia jej założenia i jest rozważaniem na temat zdrowia i choroby. Każdy rozdział przybliża inną metodę leczenia, w holistycznym duchu mind-body-spirit.

W każdym z wywiadów wypowiadają się światowej sławy specjaliści (Genetyk prof. Jan Lubiński, psycholog Wojtek Eichelberger, psycholog Levana Marshall, prof. Tanaka - aktywność fizyczna czy prof. Medycyny chińskiej Li Jie).

Nadrzędnym celem książki jest przybliżenie metod i terapii medycyny holistycznej, tak aby czytelnik mógł się z nimi rzeczowo zapoznać. Po przeczytaniu książki będzie mógł stworzyć sobie swoją mapę korzystania z metod, które go zainspirowały.

Oprócz wywiadów w książce znajdują się dane statystyczne dotyczące metod, definicje, opisane ćwiczenia do stosowania w domu, przepisy dietetyczne. Dzięki temu książka spełnia rolę nie tylko “małej encyklopedii”, ale jest też praktycznym poradnikiem. Zachęca do dalszego zadawania pytań na temat istoty zdrowia na każdym poziomie funkcjonowania. Motywuje i umożliwia stosowanie niektórych z opisanych metod od razu w domu.

Książka oswaja temat zdrowia i choroby. Podnosi na duchu i napawa nadzieją. Kierowana jest do wszystkich ludzi zainteresowanych zdrowiem, zdrowym trybem życia, całościowym podejściem do niego i holistycznym leczeniem w chorobie onkologicznej, czy innych chorobach przewlekłych. Język i sposób prowadzenia rozmów ze specjalistami jest czytelny i przystępny.
Orina Krajewska przy prowadzeniu rozmów korzystała ze swoich personalnych doświadczeń i zgromadzonej wiedzy. Staje się głosem potencjalnego, przeciętnego pacjenta, wychodząc z jego perspektywy, zadaje pytania, które mógłby zadać chory. Dzięki temu książka ma poziom personalny.

Autorką książki jest Orina Krajewska - aktorka, instruktor teatralny, współzałożycielka i prezes Fundacji Małgosi Braunek “Bądź”, działającej na rzecz promocji medycyny integralnej i holistycznej opieki. Córka Małgorzaty Braunek.

Fundacja Małgosi Braunek Bądź wyraża społeczną potrzebę głębokiej reformy medycyny onkologicznej w Polsce, promuje i wspiera zintegrowane podejście zarówno do zdrowia, jak
i do choroby, zainspirowane filozofią życia Małgosi Braunek i jej osobistym doświadczeniem choroby nowotworowej. Orina Krajewska pragnie inicjować i wspierać współpracę różnych dziedzin medycyny konwencjonalnej i niekonwencjonalnej poprzez szerzenie merytorycznej, wiarygodnej wiedzy
o medycynie pełnej, zintegrowanej i konieczności całościowego leczenia człowieka.