Sprawdź nasz raport!

2023-03-28

Dziś odbyła się konferencja prasowa prezentująca raport „Aktualna sytuacja pacjentów z nowotworem układu pokarmowego w Polsce”! Dyskutowaliśmy o trzech najczęściej występujących typach raka układu pokarmowego: raku jelita grubego, raku żołądka i raku przełyku.

Raport został przygotowany przez dwie fundacje: Fundację Onkologiczną Nadzieja oraz Fundację EuropaColon Polska. Fundacja EuropaColon Polska tak jak my działa na rzecz pacjentów z chorobami nowotworowymi i ich rodzin. Celem raportu było przedstawienie wyzwań, profilaktyki, diagnostyki i najlepszych rozwiązań dla osób chorujących na nowotwór układu pokarmowego w Polsce.

W Polsce raka jelita grubego diagnozuje się u coraz większej liczby osób. Choroba ta często jest wykrywana w późnym stadium, co zwiększa ryzyko śmierci pacjenta. Rak żołądka diagnozowany jest u nawet 6 tysięcy osób rocznie, a rak przełyku dotyka około 2 tysięcy osób każdego roku.

Konferencja prasowa była doskonałą okazją do podsumowania sytuacji pacjentów z nowotworami układu pokarmowego w Polsce oraz do przedstawienia wyzwań, jakie przed nami stoją. Wierzymy, że edukacja oraz odpowiednie działania profilaktyczne pozwolą na poprawę sytuacji pacjentów z nowotworami pokarmowymi w Polsce. Dziękujemy za dzisiejszą, ogromnie ważną konferencję!

ZOBACZ RAPORT