W SPRAWIE REFUNDACJI NOWYCH LEKÓW I PRZEDŁUŻENIA TERAPII

2020-07-24

Zbliżamy się do momentu, w którym Ministerstwo Zdrowia będzie podejmować decyzje ws. przedłużenia refundacji terapii w wielu wskazaniach onkologicznych. Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych wydłużyła decyzje administracyjne, o których mowa w ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych do września bieżącego roku.

Jako organizacje reprezentujące pacjentów onkologicznych mamy nadzieję, że pacjenci w trakcie leczenia nie zostaną niespodziewanie pozbawieni skutecznych terapii. Wierzymy, że tak odpowiedzialne decyzje powinny być podejmowane z myślą o pacjentach i w porozumieniu z organizacjami ich reprezentującymi.

Mamy tez nadzieję, że w sprawie przedłużeń decyzji refundacyjnych nie podjęte zostaną  żadne drastyczne  decyzje bez konsultacji z pacjentami.