Emilian Czupryn

Jestem Emil. Piszę do Fundacji Nadzieja, bo właśnie ona jest mi teraz najbardziej na świecie potrzebna. Mam 29 lat i wiem, że wiele planów do zrealizowania jest przede mną, tyle marzeń do spełnienia. Lubie, kocham życie: poznawać ludzi, poznawać świat z jego pięknymi zakątkami, przyrodą słońcem, cieszyć się tym wszystkim razem ze swoją rodziną.

Jest tylko jeden warunek wygrać moją walkę z nieproszonym gościem. Rakiem jelita grubego z przerzutami do jamy otrzewnej i wątroby. Niestety na jego eksmisję – operację – nie ma szans, ten gość jest nieoperacyjny. Co mi zostaje? Chemioterapia i hipertermia (skorelowanie tych dwóch metod daje szanse na skuteczniejsze niszczenie komórek rakowych), oraz regularne wlewki witaminowe poprawiające moje wyniki, od których zależy podanie chemii.

Czy do choroby można się przyzwyczaić? Ja nie mogę, od ponad 10 lat próbuję ją wykluczyć ze swojego życia. Pierwszą operację miałem w wieku 17 lat – rzadki rodzaj nowotworu, ponoć niezłośliwego, naczynio-włókniaka młodzieńczego. Potem kilka lat przerwy, żeby poczuć choć na chwilę smak życia, albo żeby znów bolało jeszcze bardziej. To przyszło jak wyrok: rak jelita grubego. Szybka operacja, wycięcie całego jelita grubego, stomia, komplikacje pooperacyjne i sepsa, długa śpiączka, liczne reoperacje, martwica, przeszczep skóry...Długa i żmudna rekonwalescencja. Ale walczyłem, bo to najwyższa stawka, godne życie. Myślałem, że wygrałem, ale przyszedł rok 2019 – znowu przerzuty. Tym razem otrzewna i wątroba. Wierzę, wiem, że jestem silny i tym razem też wygram, ale teraz inną metodą. Chemioterapią refundowaną i jak się okazało bardzo kosztownym leczeniem wspomagającym. Sami zresztą wiecie – ci, którzy do fundacji piszą i ci, którzy są z fundacją zaprzyjaźnieni i chcą pomóc, że ta walka jest nierówna i nie zależy tylko od tego jak bardzo chcemy być silni, ale też od tego czy stać nas na leczenie. Dlatego potrzebuję pomocy fundacji.

PRZEKAŻ DAROWIZNĘ DLA EMILA:

zł

Język: