Letnia Akademia Onkologiczna

2021-08-13

Letnia Akademia Onkologiczna 11-13 sierpnia

Właśnie zakończyła się jedenasta edycja Letniej Akademii Onkologicznej dla Dziennikarzy organizowanej przez Fundację im. dr. Macieja Hilgiera.

Letnia Akademia Onkologiczna już na stałe wpisała się w kalendarz najważniejszych i najbardziej merytorycznych spotkań środowiska onkologicznego i dziennikarskiego w Polsce. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęła Polska Liga Walki z Rakiem. LAO jest inicjatywą mającą na celu przybliżenie osiągnięć nowoczesnej medycyny, jak również podniesienie świadomości niezaspokojonych potrzeb zdrowotnych w chorobach nowotworowych. Do udziału w wydarzeniu zaproszeni zostali wybitni onkolodzy oraz eksperci zdrowia publicznego, którzy spotkają się z dziennikarzami z całej Polski specjalizującymi się w publicystyce medycznej. W ciągu trzech dni XI Akademii uczestnicy omówili blisko kilkanaście różnorodnych tematów, podzielonych na interdyscyplinarne bloki.

Szczegółowe informacje na temat konferencji oraz relacje z poprzednich edycji LAO można znaleźć na stronie www.fundacjahilgiera.com.

Wczoraj mogliśmy posłuchać ciekawej debaty o ,,Roli i miejscu organizacji pozarządowych w onkologii, szczególnie podczas pandemii, która obnażyła ogromne niedostatki ochrony zdrowia i zdezorganizowała opiekę nad pacjentem.