LIPOWA DOLINA 17-19 września 2021

2021-09-17

W tym roku już po raz trzeci spotkaliśmy się w Lipowej Dolinie.
To nasze coroczne spotkanie dla podopiecznych Fundacji Onkologicznej Nadzieja z warsztatami psychoonkologicznymi i motywującymi oferującymi wsparcie i pomoc w uwolnieniu od stresu, lęku i negatywnych emocji, które pojawiają się wskutek diagnozy, leczenia i rekonwalescencji.

Dla nas w fundacji to niezwykły CZAS wsparcia, zrozumienia, akceptacji, uwolnienia od stresu i lęku związanego z chorobą i czas wdzięczności.

Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy:
10 umiejętności zdrowienia (elemety z Warsztatów Simontona) prowadziła Milena Dzienisiewicz. Metoda ta opiera się na pracy z przekonaniami, co ma z kolei wpływać na zmianę zachowań. Terapia Simontonowska pomaga zmniejszyć lęk i stres, jaki odczuwają chorzy oraz ich bliscy. W trakcie terapii, pacjenci uczą się sposobów na zmianę swojego sposobu myślenia, poznają techniki relaksacyjne, przyzwyczajają się do szczerej i otwartej komunikacji.

Warsztaty One Brain®  prowadzone przez Elizę Kurowską.  Metoda One Brain® wykorzystuje najnowsze badania na temat funkcjonowania ludzkiego mózgu i opiera się na holistycznym podejściu do człowieka. Jej nadrzędnym celem jest eliminowanie stresu emocjonalnego i integrowanie człowieka na poziomie ciała, umysłu i ducha. Przynosi wsparcie osobom z problemami zdrowotnymi i ich rodzin. Uwalnia od stresu i lęku. Przywraca nadzieję, siłę i wiarę w zdrowienie.

Rozpoczęliśmy od Tajników zdrowego odżywiania w chorobie onkologicznej. Poprowadziła je Emilia Motacka.
Był to wspaniały wykład o tym co można a czego nie… podczas choroby.... a potem udaliśmy się do Kazimierza Dolnego na kulinarna ucztę w Zielonej tawernie.

Serdecznie dziękujemy naszym sponsorom firmie Bristol Myers Squibb i MSD Polska Sp. z o. o.  za pomoc, bowiem takie warsztaty oferujące chorym  wsparcie w procesie uwalniania od stresu, lęku i negatywnych emocji, które pojawiają się wskutek diagnozy, leczenia onkologicznego i rekonwalescencji są nieocenione.