KONGRES Europejskiej Koalicji Pacjentów Onkologicznych

2018-06-09

European Cancer Patient Coalition European Cancer Patient Coalition (ECPC)

Wielkim dla nas zaszczytem była możliwość uczestniczenia w Kongresie Europejskiej Koalicji Pacjentów Onkologicznych ECPC Annual Congress 2018 który odbył się w dniach 8-10 czerwca w Brukseli.
W tym ważnym wydarzeniu wzięło udział ponad 200 uczestników reprezentujących 156 organizacji z 35 europejskich krajów i kilku spoza Europy. Takie spotkanie ma na celu integrację i nawiązanie relacji z organizacjami pacjentów onkologicznych z całego kontynentu, a przede wszystkim zapoznanie się ze statusem najważniejszych projektów europejskich dotyczących poprawy opieki onkologicznej tj. CAN CON, CONCORD, JARC oraz aktywnego włączenia się w prace.

,,Nic o nas bez nas'' - to hasło sztandarowe Koalicji.

Chcemy mówić jednym głosem w imieniu wszystkich grup pacjentów onkologicznych - zarówno tych dotkniętych
najczęściej diagnozowanymi, jak i rzadkimi nowotworami..
Wspólnie będziemy zabiegać o dostęp do najskuteczniejszych metod diagnostyki i najlepszych, innowacyjnych terapii onkologicznych.

Patronat nad wydarzeniem objęły: Parlament Europejski, Komisja Europejska i Pałac Królewski w Brukseli.